Een zo natuurlijk mogelijke bevalling, met zo min mogelijk stress

Bijna iedere zwangere vrouw ervaart fysieke en emotionele klachten. Alles doet pijn en je bent moe, heel moe. Sommige vrouwen zien als een berg op tegen de bevalling, vooral als ze al een zware bevalling achter de rug hebben. Met massage en lichaamsgerichte technieken kan ik je helpen ontspannen, waardoor je minder last hebt van je lijf. Als je bang bent voor de bevalling, leer ik je om vertrouwen en vooral: regie te hebben.

Ontspannen contact
Als je last van pijn of ongemakken hebt, dan is massage en goede manier om te ontspannen. Daarmee nemen je klachten af. Daarnaast is het voor jou en je kindje beter als je ontspannen zwanger bent. Het stimuleert de oxytocine-toestroom, wat goed is voor jullie beiden.
Massage is niet alleen een goede manier om te ontspannen, het stelt je ook in staat contact te maken met je kindje. Je kind gaat meer bewegen, dus je voelt het meer.

Vertrouwen door begrip
Met lichaamsgericht werk zorg ik dat je meer connectie hebt met je lijf. Dat helpt je om vertrouwen in je eigen lichaam te hebben. Ik gebruik technieken als focussen en ademoefeningen. Daarnaast gebruik ik visualisaties: ik help je voor je te zien wat er in je lichaam gebeurt. Nu en straks bij de bevalling, zodat je weet waar de pijn vandaan komt. Je leert begrijpen dat het een functionele pijn is, nodig om een nieuw leven ter wereld te brengen. Dat zorgt ervoor dat je het veel beter kunt verdragen.

Regie over bevalling
Veel vrouwen zijn bang zijn dat ze de controle over hun bevalling kwijtraken. Vooral bij een ziekenhuisbevalling hebben ze het gevoel dat ze aan de goden zijn overgeleverd. Maar zolang het kind nog in je buik zit, bepaal jij wat er gebeurt. Bovendien kun je de verloskamer zo inrichten – bijvoorbeeld met zelf meegebrachte kaarsen en muziek – dat het voor jou een prettige omgeving wordt, waarin je op een ontspannen manier kunt bevallen. Ik geef informatie over wat er gaat gebeuren: in je lijf, in je omgeving en wat je mag verwachten van anderen.


Zwangerschapsbegeleiding kan echt béter dan die 10 minuten controle bij de vroedvrouw. Ik had zelf een heel bijzondere vroedvrouw, waarmee ik tijdens mijn zwangerschap verschillende sessies heb gedaan. Ik was zelf heel bang voor de bevalling. Door die sessies was ik heel goed voorbereid en dat was voor mij van onschatbare waarde. Dat gun ik andere vrouwen ook. Als je emotioneel goed voorbereid bent, kun je beter de regie over je eigen bevalling houden.

 

Kijk ook even op de pagina Zwangerschapsklachten